الخطة الدراسية لقسم الضيافة والفندقة
|
Bachelor Degree Study Program
Table of the 1st Semester Courses
Course Title
|
Arabic
Code/ no.
|
Code/ no.
|
Contact Hours / week*
|
Credit Hours*
|
pre-requisites
|
Th.
|
Pr.
|
Tr.
|
|
|
1
|
Islamic Culture (1)
ثقافة اسلامية (1)
|
سلم 101
|
ISLS 101
|
2
|
|
|
2
|
|
2
|
Linguistic skills
مهارات لغوية
|
عرب 101
|
ARAB- 101
|
3
|
|
|
3
|
|
3
|
Computer skills
مهارات الحاسب
|
ت م 100
|
CPIT 100
|
3
|
|
|
3
|
|
4
|
English Language (1)
اللغة الانجليزية (1)
|
انج 101
|
ELI 101
|
2
|
|
|
0
|
|
5
|
English Language (2)
اللغة الانجليزية (2)
|
انج 102
|
ELI 102
|
2
|
|
|
2
|
ELI 101
|
6
|
Elementary Mathematics
مبادئ رياضيات
|
ر 111
|
MATH 111
|
3
|
|
|
3
|
|
Total
|
13
|
Table of the 2nd Semester Courses
Course Title
|
Arabic
Code/ no.
|
Code/ no.
|
Contact Hours / week*
|
Credit Hours*
|
pre-requisites
|
Th.
|
Pr.
|
Tr.
|
|
|
1
|
Thinking and Learning Skills
مهارات التفكير والتعلم
|
اتصال 102
|
COMM 102
|
3
|
|
|
3
|
|
2
|
Communication Skills
مهارات الاتصال
|
اتصال 101
|
COMM 101
|
3
|
|
|
3
|
|
3
|
Elementary
Statistics مبادئ الاحصاء للتخصصات النظرية والادارية
|
ص 111
|
STAT 111
|
3
|
|
|
3
|
|
4
|
English Language (3)
اللغة الانجليزية (3)
|
انج 103
|
ELI 103
|
18
|
|
|
2
|
ELI 102
|
5
|
English Language (4)
اللغة الانجليزية (4)
|
انج 104
|
ELI 104
|
18
|
|
|
2
|
|
Total
|
13
|
Table of the 3rd Semester Courses
Course Title
|
Arabic
Code/ no.
|
Code/ no.
|
Contact Hours / week*
|
Credit Hours*
|
pre-requisites
|
Th.
|
Pr.
|
Tr.
|
|
|
1
|
Islamic Culture (2)
ثقافة اسلامية (2)
|
سلم 201
|
ISLS 201
|
2
|
|
|
2
|
سلم 101
|
2
|
Arabic Writing
التحرير الكتابي
|
عرب 201
|
ARAB 201
|
3
|
|
|
3
|
|
3
|
Work & Ethics
أخلاقيات المهنة
|
ضيف 292
|
HM 292
|
2
|
|
|
2
|
|
4
|
French Language – I
لغة فرنسية -1
|
طهي-111
|
CA- 111
|
2
|
|
|
2
|
|
5
|
Human Recourses Management- 1
إدارة الموارد البشرية-1
|
ضيف 251
|
HM- 251
|
2
|
|
|
2
|
|
6
|
Introduction to Tourism and Hospitality
مقدمة في السياحة والضيافة
|
سيح-211
|
TT-211
|
3
|
|
|
3
|
|
7
|
اللغة الانجليزية لاغراض السياحة
English for Tourism and Hospitality
|
TT- 373
|
سيح
373
|
2
|
|
|
2
|
NONE
|
8
|
International Business Protocol
بروتوكول الأعمال الدولي
|
حدث-112
|
EM- 112
|
2
|
|
|
2
|
|
Total
|
18
|
Table of the 4th Semester Courses
Course Title
|
Arabic
Code/ no.
|
Code/ no.
|
Contact Hours / week*
|
Credit Hours*
|
pre-requisites
|
Th.
|
Pr.
|
Tr.
|
|
|
1
|
Islamic Culture (3)
|
سلم 301
|
ISLS
301
|
2
|
|
|
2
|
سلم 201
|
2
|
Tourism Service Marketing
تسويق الخدمات السياحية
|
EM101حدث 101
|
EM101
|
3
|
|
|
3
|
|
3
|
Food & Beverage Service I
خدمة الاغذية والمشروبات -1
|
ضيف-221
|
HM 221
|
1
|
|
6
|
3
|
|
4
|
MICE & Events Management
إدارة الفعاليات
|
حدث-111
|
EM- 111
|
2
|
|
|
2
|
|
5
|
Accounting- 1 Uniform System of Accounts
محاسبة – 1 الانظمة المحاسبية
|
ضيف 262
|
HM- 262
|
2
|
|
|
2
|
|
6
|
Accommodation -I
إيواء - 1
|
ضيف 231
|
HM 231
|
2
|
|
3
|
3
|
|
7
|
Food Production -I
إنتاج الطعام - 1
|
ضيف 211
|
HM 211
|
1
|
|
3
|
2
|
|
Total
|
17
|
Table of the 5th Semester Courses
Course Title
|
Arabic
Code/ no.
|
Code/ no.
|
Contact Hours / week*
|
Credit Hours*
|
pre-requisites
|
Th.
|
Pr.
|
Tr.
|
|
|
1
|
Islamic Culture (4)
|
سلم 401
|
ISLS
401
|
2
|
|
|
2
|
سلم 301
|
2
|
Co-Curricular Activities- 1
الانشطة الامنهجية – 1
|
ضيف 282
|
HM 282
|
2
|
|
|
2
|
|
3
|
Industry Internship- I
تدريب ميداني – 1
|
ضيف 300
|
HM- 300
|
12
|
|
|
4
|
|
4
|
French Language – II
لغة فرنسية – 2
|
ضيف- 381
|
HM 381
|
2
|
|
|
2
|
CA- 111
|
5
|
Food & Beverage Management I – Cost Control
ضبط التكاليف
|
ضيف 322
|
HM 322
|
2
|
|
|
2
|
|
6
|
Electives Courses-1
مقرر اختياري –1
|
|
|
2
|
|
|
2
|
|
7
|
Food & Beverage Service II
خدمة الاغذية والمشروبات - 2
|
ضيف-321
|
HM 321
|
1
|
|
6
|
3
|
HM 221
|
Total
|
17
|
Table of the 6th Semester Courses
Course Title
|
Arabic
Code/ no.
|
Code/ no.
|
Contact Hours / week*
|
Credit Hours*
|
pre-requisites
|
Th.
|
Pr.
|
Tr.
|
|
|
1
|
Food Production-III: Healthy and Safe Food
إنتاج الطعام – 3: الطعام الصحي والامن
|
ضيف-311
|
HM 311
|
1
|
|
3
|
2
|
HM 211
|
2
|
Nutrition & Menu Planning
التغذية وتخطيط قوائم الطعام
|
ضيف 323
|
HM 323
|
2
|
|
|
2
|
|
3
|
Sales & Marketing I – The Marketing Mix
تسويق ومبيعات : المزيج التسويقي
|
ضيف 242
|
HM 242
|
2
|
|
|
2
|
|
4
|
Food & Beverage Management III – Promotions & Events
الترويج والمناسبات
|
ضيف-324
|
HM 324
|
2
|
|
|
2
|
|
5
|
Accommodation -II
إيواء - 2
|
ضيف-232
|
HM 232
|
1
|
2
|
|
2
|
HM 231
|
6
|
Financial Management
الادارة المالية
|
ضيف-361
|
HM 361
|
2
|
|
|
2
|
HM271
|
7
|
Electives Courses-2
مقرر اختياري –2
|
|
|
3
|
|
|
3
|
|
8
|
Free Courses-1
مقرر حر -1
|
|
|
|
|
|
3
|
|
Total
|
18
|
Table of the 7th Semester Courses
Course Title
|
Arabic
Code/ no.
|
Code/ no.
|
Contact Hours / week*
|
Credit Hours*
|
pre-requisites
|
Th.
|
Pr.
|
Tr.
|
|
|
1
|
Service Operation Management
ادارة عمليات الخدمة
|
ضيف 472
|
HM 472
|
3
|
|
|
3
|
|
2
|
Electives Courses-3
مقرر اختياري - 3
|
|
|
3
|
|
|
3
|
|
3
|
Industry Internship- II
تدريب صيفي – 2
|
ضيف-400
|
HM 400
|
|
|
9
|
3
|
HM 300
|
4
|
Free Courses-2
مقرر حر -2
|
|
|
3
|
|
|
3
|
|
5
|
Hospitality IT
تكنولوجيا المعلومات وصناعة الضيافة
|
ضيف 432
|
HM 432
|
1
|
|
3
|
2
|
|
6
|
Introduction to Hospitality Business
مقدمة في أعمال الضيافة
|
ضيف 471
|
HM 471
|
2
|
|
|
2
|
|
7
|
Revenue Management
إدارة الايرادات
|
ضيف 431
|
HM 431
|
2
|
|
|
2
|
|
Total
|
18
|
Table of the 8th Semester Courses
Course Title
|
Arabic
Code/ no.
|
Code/ no.
|
Contact Hours / week*
|
Credit Hours*
|
pre-requisites
|
Th.
|
Pr.
|
Tr.
|
|
|
1
|
Hospitality Business Project
مشروع التخرج
|
ضيف 498
|
HM 498
|
3
|
|
|
3
|
|
2
|
Strategic Management
الادارة الاستراتيجية
|
ضيف-371
|
HM 371
|
2
|
|
|
2
|
|
3
|
Interior Design
التصميم الداخلي
|
ضيف 473
|
HM 473
|
2
|
|
|
2
|
|
4
|
Electives Courses-4
مقرر اختياري - 4
|
|
|
2
|
|
|
2
|
|
5
|
Dissertation
مشروع البحث
|
ضيف 494
|
HM 494
|
3
|
|
|
3
|
|
6
|
Electives Courses-5
مقرر اختياري - 5
|
|
|
2
|
|
|
2
|
|
7
|
Human Resource Management- II
إدارة الموارد البشرية-2
|
ضيف 451
|
HM 451
|
2
|
|
|
2
|
HM 251
|
8
|
Trends and Issues in the Hospitality
الاتجهات الحديثة في صناعة الضيافة
|
ضيف 474
|
HM 474
|
2
|
|
|
2
|
|
Total
|
18
|
|